Pasi

Olen Pasi Liikanen, 31-vuotias oululainen. Intohimonani on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittäminen ja ihmisyyden opiskelu. Muutosvalmennus on kutsumukseni tämänhetkinen muoto.

Lähetä sähköpostia tai soita.


Pasi Liikanen (kuva: Samuel Glassar)

Olen opiskellut prosessitekniikan diplomi-insinööriksi Oulussa vuonna 2015 ja olen suorittanut mm. skeematerapian koulutuksen. Suurimman painoarvoni kuitenkin annan omasta kiinnostuksesta lähteneelle omaehtoiselle opiskelulleni ja tutkimustyölleni, jota on kestänyt puolet elämästäni. Olen tutkinut ravintoa, liikuntaa, unta, yleisterveyttä, mieltä ja mielen ongelmia, henkisyyttä sekä seksuaalisuutta. Yhteensä olen käyttänyt opiskeluun suurimman osan vapaa-ajastani jo viimeisen 10 vuoden ajan; käytännössä tämä tarkoittaa useita tuhansia tunteja.

Kaikki alkoi nuorena ravinnon parista omien haasteiden vuoksi, ja siitä luonnollisena jatkumona perehdyin liikuntaan ja yleiseen terveyteen. Myöhemmin oman henkisen muutoksen kautta kiinnostukseni suuntautui vahvasti kohti ihmisen henkistä puolta, mielen kiemuroita sekä parisuhdeasioita ja seksuaalisuutta. Minulla olisi kykyä tehdä useita erilaisia asiantuntijatöitä. Sydämeni on ohjannut minut kohti tätä muutosvalmentajan roolia ja koen, että se on tämänhetkinen kutsumukseni muoto.

Oman elämäni mullistanut muutos käynnistyi, kun ensimmäinen parisuhteeni päättyi muutama vuosi sitten. Olin jo vanhempieni avioeron nähtyäni päättänyt, että jos minä eroan joskus minkäänlaisesta parisuhteesta, niin käsittelen sen 100 prosenttisesti. Näin, mitä vaikutuksia erolla käytännössä voi olla, kun tapahtumaa tai traumaa ei käsitellä, ja halusin itselleni onnellisemman lopputuloksen. Oman eroni käsittely vei minut välittömästi lapsuuteni (traumojen) käsittelyyn ja skeematerapian itseapumenetelmät tulivat tutuiksi. Noin 50 kirjaa myöhemmin hankin itselleni kaksi yksilövalmentajaa eron prosessoinnin tehostamiseksi ja muiden henkilökohtaisten haasteiden kuten suurimpien pelkojeni kohtaamiseen.

Näiden valmentajien kautta alkoi myös itää siemen sydämen tasolla siitä, että tulisin itsekin olemaan auttajan eli tässä tapauksessa muutosvalmentajan roolissa tulevaisuudessa. Samoihin aikoihin oma alani ei vetänyt eikä kiinnostanut ja pohdin kovasti kutsumustani tässä elämässä. Lopulta asiat alkoivat loksahdella kohdilleen kuin luonnostaan ja urani uusi suunta oli varmistunut.

Vahvuuteni muutosvalmentajana on luonteeni ja kokonaisvaltainen käsitykseni ihmisyydestä. Olen luonteeltani empaattinen, rauhallinen ja määrätietoinen. Kannan vastuuni suoraselkäisesti ja minuun voi luottaa. Olen puhelias ja sosiaalinen, ja sanat eivät koskaan lopu minulta kesken. Useimmat eri alojen ammattilaiset, kuten myös valmentajat, ovat suuntautuneet hieman suuntaan tai toiseen. Koen vahvasti, että minut erottaa massasta kokonaisvaltainen näkemykseni ja käsitykseni ihmisyyttä ja elämää kohtaa.

Olen yhtaikaa avoin ja kriittinen. Olen avoin erilaisia ratkaisuja kohtaan mm. ihmisen terveydellisissä haasteissa ja koen, että kaikkien aikakausien, eri tarkastelukulmien, arvomaailmojen ja ideologioiden yhdisteleminen on se autuaaksi tekevä asenne ihmisyytemme ja elämämme haasteissa. Miksemme unohtaisi lokerointia ja yhdistäisi mm. perinteiden ja nykytutkimuksen voimia?

Olen itse omalla muutoksen polulla. Ja niin tulen olemaan koko loppuelämäni. Kokeneet muutosvalmentajat kertovat, että oikea muutosvalmentaja on koko ajan itsekin muutoksessa, ja luotan heidän näkemykseensä. Kehitän itseäni koko ajan eri osa-alueilla. En vaativuudesta käsin, vaan siksi, että minussa on loputonta potentiaalia hyvään niin kuin meissä kaikissa, ja mitä paremmin hoidan oman elämäni, sitä paremmin voin auttaa muita ja olla jakamassa lisää hyvää tähän maailmaan.

Haluan antaa esimerkkiä siitä, miltä aito kokonaisvaltainen hyvinvointi voi käytännössä näyttää, kuinka stressiä voi käsitellä, kuinka voi saada haluamiaan asioita aikaiseksi, kuinka olla terve ja samalla kyetä kohtamaan elämä ryhdikkäästi kaikkine puolineen, ilman että pakenee yhtään mitään. Tämä voi kuulostaa suurelta haasteelta, mutta kyseessä on ns. positiivinen oravanpyörä, joka ruoskii aina vain kohti tasapainoisempaa elämää.

”Selkä suorassa kohti omaa potentiaalia.” (kuva: Samuel Glassar)

 

Ota yhteyttä